Haber

Ahmet Türk: Sessiz kalırsak barışı sağlayamayız

Yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı ve Kürt siyasetçi Ahmet Türk, imzacısı olduğu aralarında siyasetçi, gazeteci, aydın ve sanatçıların da bulunduğu 78 ismin ‘Barış Çağrısı’ bildirisini değerlendirdi. Türk, “Sessizlik içinde barışa asla ulaşamayız” dedi.

‘İNKARCILIK SİYASETİ ÇÖZÜM GETİRDİ’

MA’da yer alan habere göre; Ortadoğu coğrafyasında emperyalist devletlerin çıkarları doğrultusunda her türlü oyunun oynandığını belirten Türk, söz konusu devletler tarafından halkın iradesinin ve geleceğinin ipotek altına alındığını ifade etti. Bu bağlamda İsrail-Filistin savaşına işaret eden Türk, “Ortadoğu’da insanların hak ve özgürlükler konusunda birbirini kucakladığı, birbirini tanıdığı bir ortam yaratamazsak, bugün Filistin’in başına gelen, yarın başka insanların da başına gelebilir” dedi. Dolayısıyla özellikle hassasiyet göstermemiz gereken bir durum.” Dönemindeyiz dedi.

Kürtlerin de geçmişten gelen asimilasyon ve sindirme politikalarıyla karşı karşıya kaldığını kaydeden Türk, saldırılara karşı adalet, eşitlik ve hak arayanların “terörist” ilan edildiğini kaydetti. Türk, “Dört parçaya bölünmüş bir halk var ve herkes Kürtleri potansiyel tehlike olarak görüyor. Kürtlerin birlikte yaşadıkları halkla eşit ve özgür bir yaşamı esas aldıkları ortaya çıktı. Bu yaşamı sağlamak için çabalıyor. Ancak ne yazık ki bu çabalar sonuçsuz kalıyor. Eğer Rojava, Rojhilat ve Bakur’daki Kürt halkıyla gerçek bir dayanışma gösterilseydi ve Kürt halkının kültürünü, kimliğini, inancını ve haklarını göz ardı etmeyen bir mantıkla yaklaşılsaydı çok büyük bir kırılma yaşanabilirdi. Farklı Türkiye ve Ortadoğu. Bugün Ortadoğu’da ne emperyalist güçler bu oyunları oynayabilir, ne de halklar arasında çatışma yaşanabilir. Ancak ne yazık ki bu inkarcı politika Ortadoğu’yu sorunların çözülemez hale getirdiği bir noktaya getirdi.”

TÜM ÇABALAR BAŞARISIZ OLDU

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun çözümüne yönelik barış çabalarına dikkat çeken Türk, şöyle konuştu: problemin. Bugün görüşmeler yapılsaydı barış konusundaki düşüncelerini yeniden dile getireceğine inanıyorum. Sayın Öcalan fikirlerini ortaya koydu ve bu ülkeye barışın gelmesi için çaba gösterdi. Ancak ne yazık ki tüm bu çabalar başarısızlıkla sonuçlandı.”

‘BARIŞ İÇİN SESİMİZİ YÜKSELTİRSENİZ SİYASİYİ ETKİLER’

“Ortadoğu’nun birçok yerinde barıştan korkan, barış kelimesini suç sayan bir zihniyet var” diyen Türk, şöyle devam etti: “Bu ülkenin aydınlarının, siyasetçilerinin, demokratlarının Ortadoğu’daki tehlikeleri görmesi gerekiyor. ve barış için daha kararlı bir şekilde mücadele edelim. Bildiride yayınladığımız barış çağrımız sadece bir örnektir.” “Barıştan yana olan herkesin artık düşüncelerini yüksek sesle ifade etmesi gerekiyor. Sessiz kalırsak asla barışa ulaşamayız. Ama gerçekten barış için sesimizi yükseltirsek bu siyaseti de etkileyecektir.”

‘Tecrit barışı engelliyor’

Abdullah Öcalan’ın tecrit edilmesinin barışçıl bir süreci engellediğini belirten Türk, bu anlayışın Türkiye’ye hiçbir fayda getirmeyeceğini vurguladı. Kürt halkının diğer halklarla birlikte adil ve özgür bir yaşam kurma çabası içinde olduğuna işaret eden Türk, şöyle devam etti: “Türk halkının bunu bilmesi gerekiyor. Türkler ve Kürtler binlerce yıldır birlikte yaşadılar ve birlikte yaşamanın yollarını aramalılar.” Bunu başarmanın yolu da Kürt halkının haklarını tanımaktan geçiyor.” “Ve kabul edilmesiyle gerçekleşecektir. Bildirgenin sonuçlarının bugün hayata geçirilmesi için çaba gösterilecektir. Niyetimiz, çabamız ve taleplerimiz bellidir ve bu taleplerin artık herkes tarafından görülmesi gerekir.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu