Ekonomi

Dolar Kasım zirvesine yaklaştı, yen 34 yılın en düşük seviyesinde

TOKYO – ABD doları, beklenenden daha güçlü perakende satış verilerinin etkisiyle Salı günü diğer önemli para birimleri karşısında Kasım başından bu yana en yüksek seviyesine yaklaşırken, Japon yeni zayıflamaya devam ederek 1990’dan bu yana en düşük noktasına ulaştı. ABD’nin Mart ayı perakende satış rakamları %0,3’lük artış beklentisine karşın %0,7’lik artışla tahminleri aşarken, Şubat ayı verileri de yukarı yönlü revize edilerek %0,9’luk bir artışla son bir yılın en önemli artışına işaret etti.

Perakende satışlardaki bu beklenmedik artış, Federal Rezerv’in faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin tartışmaları alevlendirdi. Piyasa tahminlerine göre Temmuz ayında faiz indirimine gidilme olasılığı %41. Bu oran daha önce tahmin edilen %50’den daha düşük. CME FedWatch aracına göre, Eylül ayına kadar bir indirim olasılığı yaklaşık %46’ya yükseldi.

City Index’te kıdemli piyasa analisti olan Matt Simpson, “Hepimizin aynı verilere baktığını varsayarsak, Temmuz ayında bir artış şansı görmüyorum” diyerek durumu yorumladı. Ayrıca, Orta Doğu’dan gelen haberler nedeniyle güvenli liman akımlarının ve Fed’in faiz indirimine yönelik beklentilerin azalmasının Pazartesi günü doların güçlenmesine katkıda bulunduğunu belirtti.

ABD dolar endeksi 2 Kasım’dan bu yana en yüksek seviye olan 106,27’ye ulaştı ve son olarak 106,23 civarında seyretti. Bu arada yen, doların gücü ve Japonya ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki önemli faiz oranı farkı nedeniyle baskı altında kaldı ve yen dolar karşısında 154’ün üzerine çıktı.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, doların 34 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından döviz hareketleri konusunda dikkatli olduğunu ifade etti ve “gerektiği gibi kapsamlı bir yanıttan” bahsetti. Yen en son dolar başına 154,29 civarında işlem görerek yeni direnç seviyesi olan 155’e yakın seyretti.

Sözlü müdahalelere rağmen Simpson, piyasanın dolar başına 155 yen seviyesini test etme eğiliminde olabileceğine inanıyor. Simpson, piyasanın bu seviyeye vereceği tepkinin Japon yetkililerin müdahalede bulunmamaya karar verip vermediğini göstereceğini öne sürdü.

Diğer döviz haberlerinde, Euro 3 Kasım’dan bu yana en zayıf seviyesi olan 1,06018 dolara gerilerken, Avustralya doları 0,6429 dolarla 14 Kasım’dan bu yana en düşük seviyeye indi. Yeni Zelanda doları da %0,12’lik düşüşle son beş ayın en düşük seviyesi olan 0,593 dolara geriledi.

Çin’den gelen önemli ekonomik verilerin açıklanmasından önce, offshore Çin yuanı çoğunlukla değişmeyerek dolar başına 7,2620 seviyesinde kaldı. Kripto para alanında, bitcoin %0,05’lik marjinal bir artışla 63.171,00 $’a yükseldi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

ermenek-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu