Haber

Uluslararası Gıda Güvenliği Konferansı Özbekistan’da Başladı

Özbekistan’ın tarihi şehri Semerkant’ta 32 ülkeden çok sayıda temsilcinin katılımıyla Uluslararası Gıda Güvenliği Konferansı düzenleniyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Özbekistan hükümeti işbirliğiyle düzenlenen konferansa, 32 ülkeden ve birçok uluslararası kuruluştan 600’ü aşkın üst düzey yönetici, uzman ve bilim insanı katılıyor. Konferansın açılışına Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da katıldı.

Konferansın açılışında Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in mesajını katılımcılara okudu.

Mirziyoyev, mesajında, kadim ve güzel şehir Semerkant’ta düzenlenen konferansa 32 ülkeden ve çok sayıda uluslararası kuruluştan çok sayıda davetlinin katılmasının, konferansın küresel öneme sahip olduğunu gösterdiğini belirtti.

Mirziyoyev, mesajında, Uluslararası Gıda Güvenliği Konferansı’na Semerkant’ın seçilmesinin tesadüf olmadığına dikkat çekerek, yaklaşık 3 bin yıllık tarihi ve zengin kültürüyle bilinen bu tarihi şehrin değerli bir miras olduğunu kaydetti. Yüzyıllardır Büyük İpek Yolu’nun kavşağı.

Gıda güvenliği ve sürdürülebilir tedarik, açlık ve yoksullukla mücadele konularının günümüzde hala değerini koruduğunu kaydeden Mirziyoyev, son yıllarda yenilikçi teknolojilerin yaygın kullanımı sayesinde tarım ürünlerinin üretim hacminin önemli ölçüde arttığını ve değerli ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı. Sürekli artan dünya nüfusuna gıda sağlanması amacıyla yapılmıştır.

Son dönemde yaşanan Kovid-19 salgını ile küresel siyasi ve ekonomik krizlerin tarım ürünlerinin tedarik sisteminde zincir aksamalarına ve fiyat artışlarına neden olduğuna dikkat çeken Mirziyoyev, özellikle gelişmekte olan ülkelerin bundan olumsuz etkilendiğini, küresel iklim değişikliğinin yaşandığını söyledi. tarım ve gıda sistemlerine yapılan yatırımların azalması durumu daha da kötüleştirdi. sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasını kötüleştiriyor ve tehlikeye atıyor.

Mirziyoyev, konferans katılımcılarının gıda güvenliği ve tedarik zincirlerinin iyileştirilmesine ilişkin değerli konularda görüş alışverişinde bulunacağına, küresel ölçekte gıda güvenliğinin güçlendirilmesine hizmet edecek yeni girişimler ve pratik öneriler geliştireceğine inandığını belirtti.

Yarın sona erecek konferans kapsamında Gıda ve Tarım Fuarı’nın da açılışı yapıldı.

Konferansın ardından katılımcılar, Uluslararası Gıda Güvenliği Konferansı sonuçlarına ilişkin Semerkant Bildirisini yayınlayacak.

haber-polateli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu