Yaşam

Uzay Fotoğraflarındaki Nesneleri Anında Bir Şeye Benzetmemizin İlginç Sebebi

Son zamanlarda NASA Cadılar Bayramı sırasında insanları hem büyüleyen hem de biraz ürperten görüntüler paylaştı. Son olarak hayvan yüzünü andıran bir görünümün paylaşıldığını gördük. Elbette NASA’nın bunları özel olarak seçtiğini düşünmek çok da zor değil.

Çünkü bunu yaparak şirket apofeniniz (Apophenia) tetiklemeyi amaçlamaktadır. Kıyamet senaryolarını hayal etmeden önce bunun bulutları farklı şeylerle karşılaştırmaktan farklı olmadığını belirtelim. Bir ele benzeyen ölü bir yıldızın kalıntıları, balkabağına benzeyen güneşeve diğer fotoğraflara bu içeriğin sonuna ulaştığınızda çok daha farklı bir bakış açısıyla bakacaksınız.

Fotoğraflara geçmeden önce kısaca açıklayalım: Apofeni nedir?

Hubble tarafından yakalanan bir galaksi kümesi
  • İçeriğimizin ilerleyen bölümlerinde bunlara daha fazla bakacağız.

Apophenia, olayların veya nesnelerin ortasında aslında var olmayan bir bağlantı ya da sistemi görme durumu denir. Bulutların oluşturduğu şekillerin rastgele olduğunu bilimsel olarak biliyoruz. Aynı zamanda bulutlardan birini alıp gülen bir yüz gibi görünmesini sağlayabiliriz. En temelde bu duruma apofeni denir.

Apofenia ilk kez 1958’de tanımlandı. Alman Psikiyatrist Klaus Conrad Şizofreni üzerine yaptığı çalışmalar sonucunda ortaya çıktı. Ancak bunun beyindeki bir etki olduğu ve sadece şizofreni tanısı alan kişilerle sınırlı olmadığı ortaya çıktı. Ancak Conrad’ın gözlemleri, şizofreni hastalarının gördüklerini bir mesaja veya anlama yüklediğini gösterdi.

O halde bunu şu şekilde açıklayalım. Bulutu aya ve yıldıza benzetebilir ve ona gülebilirsiniz. Ancak ruhsal sıkıntı yaşayan bireyler bunu anlamlandırmaya çalışabilir veya bir beyan olarak algılanabilir . Sonuç olarak bir şeyi başarma çabası doğal olarak bu bireylerin yıpranabilir.

Elbette bu, günlük hayatta bunu yapmayacağınız anlamına gelmiyor.

Diyelim ki sabah uyandınız, güzel bir gece uykusu çektiniz, hava tam istediğiniz gibi oldu, dün verdiğiniz sipariş bugün sabah geldi, arabanıza bindiğinizde hep yeşil ışıklarla karşılaştınız ve arabanıza bindiğinizde karşınıza hep yeşil ışıklar çıktı. Kahve almak istersin, dükkanın karşısına çıkarsın. Yüzde 50 indirim Karşınıza çıkıyorsunuz. Bütün bunlar birer birer gerçekleştiğinde kaçınılmaz olarak ” Şanslı günümdeyim‘ gibi bir çıkarım yapıyorsunuz.

Bu kalıba güvenerekGün içinde karar vermek, şans oyunları oynamak ya da gün boyu her şeyin böyle devam edeceğini düşünmek sizi apofeniye sokar.

Bunu şu şekilde düşünün:

Yeterince uyuyup uyumadığınızı (saatte yatacağınız, beslenmeniz, yola çıkma saatiniz vb.), o gün havanın nasıl olacağını (iklim olayları, kirlilik, mevsim vb.) belirler, uykunuzun ne zaman geleceğini etkiler. kargonun teslim edileceği (trafik, hava koşulları, mesafe vb.) Yeşil ışıkların süresini belirleyen (gece-gündüz durumuna göre geri sayım vb.) ve kahvehanenin o gün karar vereceği indirimi etkileyen (ayın belirli bir günü, kurucunun ani kararı, vesaire.). Sayısız faktör var,

İşte bu nedenle iyi ya da kötü olaylar bu şekilde devam edecektir. inanmamak.

4 tür apofeni vardır:

  • pareidolia
  • kumarbazın hatası
  • Kümelenme yanılsaması
  • Onay önyargısı

Bulundukları durumlara göre isimlendirilen bu türler, apofeni çatısı altında toplandı. Kafanızı karıştırmadan kısaca hepsinden bahsedelim.

Pareidolia sıklıkla apofeni ile karıştırılır.

Aradaki fark, pareidolia’nın özellikle görsel uyaranlarda ortaya çıkmasıdır. Kuyu NASA’nın Pareidolia, paylaştığı görselleri başka bir şeyle karşılaştırmamızın nedenidir. Bunun bir örneğini yukarıdaki görselde bulabilirsiniz.

Kumarbazın yanılgısı gelecekle ilgilidir.

Çünkü kumarbaz dedik bende yok Sakın söyleme. Sınavda ise 3 tane A var, bu kesin bir A değil, onu hemen eleyeyim. Eğer düşünürsen, sen de aynı hatayı yapıyorsun. 1913 yılında Monte Carlo Casino’daki bir rulet oyununda topun arka arkaya 26 kez siyaha düştüğünü hayal edin.

Mesela oyunu oynayanlar “3 siyah noktadan sonra” diyor bir daha asla siyaha rastlamayacağım diye düşünüyor ve diğer seçeneklerle oynuyor. Sonuç olarak milyonlarca insan kaybediliyor. Ancak her tür bir öncekinden bağımsız olarak ortaya çıkar. 300 kez siyahla karşılaşması 301 kez olmayacağı anlamına gelmez.

Toplanma yanılsamasından bahsedelim.

Burada veriler rol oynuyor. Bilincimiz veri kaosu içinde düzen bulmaya çalışır. Bu, kısa bir süreliğine iyiHisse fiyatlarında 1 haftalık durumun bu şekilde devam edeceğini düşünmek de işlerin bu şekilde devam edeceğini düşünmek de buna dahil olabilir.

Örneğin Furkan Korkmaz’ın Maçın ilk 5 dakikasında 3 üçlük atmak motivasyon sağlasa da bu performansını maç boyunca sürdürebileceği anlamına gelmiyor. Ya da sadece bu veriye dayanarak bir haftadır düşüşte olan bir payın devam edeceğini veya artacağını düşünmek. Bu bir hata.

Önyargılarımızın bir sonucu olarak önyargılı onay oluşur.

Bir şeyi araştırırken sizin inanmak istediğinize karşı çıkan kaynakları görmezden gelirseniz, taraflı doğrulama yapmış olursunuz. Ayrıca tanımadığınız biri görünüşüne bakmakBireysel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda bulunmak buna bir örnektir.

Şimdi gelelim pareidolia sayesinde birçok şeye benzettiğimiz bu NASA fotoğraflarına:

Picasso tarafından yaratılmış gibi görünen bu görüntü, Jüpiter’in bulutlarıyla birlikte ortaya çıkıyor.

Burada ölmekte olan bir yıldızın geride bıraktığı el benzeri elektromanyetik izi görebilirsiniz.

1400 ışıkyılı uzaklıktaki bu soru işaretinin ne olduğu artık belli değil.

Cadılar Bayramı’nda paylaşılan bu görüntü aslında Güneş’in aktif kısımlarını gösteriyor.

Burada gördüğünüz karanlık alanlar Güneş’i sevimli gösterse de güç ve gaz seviyelerinin düşük olduğu alanları gösteriyor.

Uzayda dev bir göze benzeyen bu cisim Helis Bulutsusu olarak biliniyor.

Son olarak gördüğünüz kafatası şeklindeki cisim bir kuyruklu yıldızdır.

İşte hayvan yüzüne benzeyen bir kayanın fotoğrafı.

Kaynaklar: MasterClass, MasterClass (2), Ness Labs

keciborlu-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu