Haber

Alman Haber Uygulaması Upday’in Filistin Haberlerini Kısıtladığı İddiası

Almanya merkezli Axel Springer’in yan kuruluşu olan Upday haber uygulamasının, çalışanlarına Gazze’de hayatını kaybeden Filistinlilerle ilgili haberlerin kısıtlanması talimatını verdiği iddia edildi.

ABD’de yayınlanan haber sitesi The Intercept’in haberine göre, Avrupa’da 30’dan fazla ülkeye haber dağıtım hizmeti veren Alman haber uygulaması Upday, editörlerine ve muhabirlerine, hayatını kaybeden Filistinlilerle ilgili haberlerin sonlandırılması yönünde talimat verdi. İsrail-Filistin çatışmasında İsrail yanlısı bir tavırla yazmak. verilmiş.

Intercept, konuyla ilgili Upday çalışanlarıyla röportaj yaptı ve şirketin dahili belgelerine erişti.

İsminin paylaşılmasını istemeyen bir çalışan, Upday uygulamasının telefonlara gönderdiği bildirimlerle ilgili şunları söyledi: “Haberlerde İsrail’i öne çıkarmadan ölen ve yaralanan Filistinliler hakkında herhangi bir bildirim yapamayız.” Bu kelimeyi kullandı.

Şirket çalışanlarına ayrıca Filistin yanlısı olarak yanlış yorumlanabilecek manşetlerden kaçınmaları, İsrailli politikacıların yorumlarını tartmaları ve Filistinli silahlı grupların açıklamalarına manşette yer vermemeleri yönünde talimat verildiği kaydedildi.

Upday’in The Intercept haber sitesinin temas kurduğu bir diğer çalışanı, Axel Springer’in çalışanlarına, yayın ilkeleri kapsamında Yahudileri ve İsrail’in varlığını destekleme talimatı verdiğini belirtti.

Alman Axel Springer sözcüsü Julia Sommerfeld, şirketin yan kuruluşu Upday ile ilgili tüm iddiaları reddederek, “Upday’ın yayınladığı haberler Axel Springer ilkelerine uygundur ve editoryal kararlar eğitimli muhabirlerimiz tarafından verilmektedir” dedi. savunmasını yaptı.

Axel Springer, Upday uygulamasının yanı sıra 2021 yılında hisselerinin çoğunu satın aldığı Almanya’da Bild ve Die Welt gazeteleri ile ABD’de Insider ve Politico haber sitelerini de bünyesinde barındırıyor.

-İsrail’in Gazze saldırılarında son durum

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adı verilen kapsamlı bir baskın başlattı.

İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırmaya başladı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 308’i asker olmak üzere 1.400 İsraillinin öldüğü, 5.132 İsraillinin yaralandığı bildirildi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 2 bin 55’i çocuk, bin 119’u kadın olmak üzere 5 bin 87 kişinin öldüğünü, 15 bin 273 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 90’dan fazla Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Çatışmalarda 19’u Filistinli, 3’ü İsrailli ve 1’i Lübnanlı olmak üzere 23 gazeteci hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 26 Hizbullah üyesi, 6 İslami Cihad Hareketi üyesi, 3 Hamas üyesi ve Hizbullah merkezli Sünni Direniş Tugayı’ndan 2 üye hayatını kaybetti. ve biri gazeteci 4 sivil. hayatını kaybetti.

Lübnan’ın gerçekleştirdiği saldırılarda 3 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil hayatını kaybetti.

silvanhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu