Haber

İran: Tüm nükleer faaliyetleri ve malzemeleri IAEA’ya beyan edildi

İran, tüm nükleer faaliyetlerinin ve malzemelerinin Uluslararası Atom Kuvvetleri Ajansı’na (IAEA) tamamen ifşa edildiğini ve doğrulandığını ve IAEA’nın “ilan edilmemiş malzeme” iddiasının İsrail tarafından sağlanan “yanlış ve uydurma” bilgilere dayandığını savundu.

İran’ın yarı resmi ajansı Tesnim’in haberine göre İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği (BM) Viyana Ofisi, IAEA Lideri Rafael Mariano Grossi’nin Ajans Yönetim Kurulu’na sunduğu rapora ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, İran’ın IAEA’nın İran’daki doğrulama faaliyetlerini yürütmesi için her türlü çabayı gösterdiği belirtilirken, Tahran yönetiminin Kapsamlı Güvenlik Kontrolü Anlaşması kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmeye kararlı olduğu belirtildi.

Açıklamada, İran’ın tüm nükleer faaliyetleri ve malzemelerinin eksiksiz olarak IAEA’ya beyan edildiği ve doğrulandığı ileri sürüldü.

Kuruma bildirilmediği belirtilen 3 lokasyonda nükleer bulgu tespit edildiği ve Tahran yönetiminin UAEA’ya açıklama yapmadığına ilişkin asılsız olduğu öne sürülen açıklamada şu ifadelere yer verildi: İstenilen düzeyde:

“IAEA’ya birçok kez ifşa edildiği gibi, İran’da beyan edilmemiş nükleer madde yoktur ve Teşkilat’ın iddia edilen 3 yer iddiası, uzun bir zincirleme yalan geçmişi olan gayri meşru İsrail rejimi tarafından sağlanan yanlış ve uydurma bilgilere dayanmaktadır.”

Açıklamada, IAEA’nın doğrulama faaliyetlerini “profesyonellik ve doğruluk ilkelerine dayalı” olarak raporlamasının beklendiği kaydedildi.

IAEA, İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin 31 Mayıs’ta yayınladığı üç aylık raporunda, İran’ın Fordo yer altı nükleer tesisinde tespit edilen yüzde 83,7 oranında zenginleştirilmiş uranyum parçacıkları ile Abadeh kenti yakınlarındaki Marivan bölgesindeki bir tesisteki nükleer bulgular arasındaki çatışmanın analiz edildiğini belirtti. . .

Öte yandan Tahran yönetiminin, Ajansa bildirilmeyen 3 noktada nükleer bulguların tespitine ilişkin teknik düzeyde yeterli açıklama yapmadığı belirtildi.

habercankaya.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu