Haber

Operasyonel araç kiralama sektörü ilk çeyrekte filosuna 13.500 araç ekledi

Araç kiralama sektörünün çatı organizasyonu Tüm Araç Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER)2023 yılının ilk çeyreğine ait kesim verilerini içeren “T” de bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ ile iş birliği içinde hazırlandı. OKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu” açıkladı.

Rapora göre operasyonel araç kiralama departmanı, 2023 yılının ilk çeyreğinde 10 milyar 400 milyon TL yatırım yaparak 13 bin 500 aracı filosuna kattı. Segmentin aktif büyüklüğü 114 milyar 900 milyon TL’ye ulaşırken, toplam araç sayısı 240 bin oldu.

Rapora göre Renault, yüzde 19,7’lik pay ile Türkiye’de operasyonel araç kiralamada en çok tercih edilen marka olmaya devam etti.

Fiat’ı yüzde 16,2 ile Renault, yüzde 10,9 ile Toyota ve yüzde 10,5 ile Ford izledi.

Bu dönemde şubenin araç parkının yüzde 48,6’sı kompakt sınıf araçlardan oluşurken, küçük sınıf araçlar yüzde 27,8 ve orta-üst sınıf araçlar ise yüzde 12,8 oranında pay aldı. 2018 yılı sonunda operasyonel araç kiralama bölümünün filosunda yüzde 2,9 olan hafif ticari araçların payı, 2023 yılı ilk çeyreği sonunda yüzde 7’ye yükseldi.

Öte yandan segmentin otoparkında hibrit ve elektrikli araçların payının artmaya devam etmesi dikkat çekti. Buna göre, şubenin araç parkının çoğunluğu yüzde 51,2 ile dizel araçlardan oluşmaya devam ederken, akaryakıtlı araçların payı yüzde 40,2’ye, hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 8,5’e yükseldi.

Vücut tipi sedan başkanı

TOKKDER raporuna göre sedan, operasyonel kiralama branşında kasa tipine göre araç oranlarındaki liderliğini sürdürdü. Bu kapsamda sedan gövde tipine sahip araçlar yüzde 59,5 ile ilk sırayı alırken, hatchback gövde tipine sahip araçlar yüzde 20,3 ile ikinci sırada yer aldı.

SUV tipi araçlar ise %11,1 ile üçüncü sırada yer aldı. Bu araçları yüzde 1 ile station wagon gövde tipine sahip araçlar izledi. Rapora göre segmentin filosundaki araçların yüzde 69,8’ini otomatik vitesli araçlar oluştururken, manuel vitesli araçların payı yüzde 30,2 oldu.

Operasyonel araç kiralama bölümü, 2023 yılında da ekonomiye katkısını artırmaya devam etti. TOKKDER’in raporuna göre, 2023 yılının ilk çeyreğinde şubenin ödediği toplam vergi tutarı 5 milyar 920 milyon TL’ye ulaştı.

TOKKDER Yürütme Konseyi Lideri İnan Ekici yaptığı açıklamada, pandemi sonrası dünyada ekonomik toparlanma başlasa da, yavaşlayan ekonomik aktivite, tedarik zincirindeki bozulma, küresel enflasyon üzerindeki baskı, artan maliyetler ve finansmana erişimdeki güçlüklerin finansmana erişimde zorluklara neden olduğunu belirtti. ticari hayat.

Ekici, “Tüm bu zorluklara rağmen araç kiralama firmaları müşteri taleplerini karşılamak için çaba sarf ediyor. Operasyonel araç kiralama talebine rağmen yeni araç temininde devam eden sorun nedeniyle bölümümüz istenilen büyümeyi yakalayamıyor. Artan araç maliyetleri, şube müşterileri de bu dönemde, poliçelerini değiştirerek daha ekonomik, daha düşük donanımlı araçlara yöneliyor.

Ekonomik olarak sıkıntılı bir dönemden geçmesine rağmen araç kiralamak her zaman satın almaktan daha avantajlıdır. Operasyonel araç kiralama şirketleri, satın alma ve filo yönetimi konusundaki uzmanlıkları ile yarattıkları verimliliği müşterilerine yansıtarak araçları daha uygun maliyetlerle sağlıyorlar.” değerlendirmesini yaptı.

‘2035’ten itibaren Avrupa Birliği üyesi ülkelerde satılacak tüm yeni otomobiller ve hafif ticari araçlar sıfır emisyonlu olacak’

Ekici; Sürdürülebilirliğin günümüzde önceliklerin başında geldiğine değinerek, ” İklim değişikliği ve çevre kirliliği ile mücadeleye tüm dünya ülkelerinin kararlı bir şekilde katılması sürdürülebilirlik açısından bir zorunluluk haline gelmiştir. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için doğa ile uyum içinde yaşamayı benimseyip amaç haline getirmenin hepimiz için değerli olduğunu düşünüyorum.‘ diye ilan etti.

Avrupa Birliği’nin izlediği politikalarla iklim değişikliği ile mücadelede öncü rol üstlendiğine işaret eden Ekici, şunları kaydetti: ‘2050 yılına kadar Avrupa’yı dünyanın ilk iklim nötr kıtası yapmak’ hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu konuda somut adımlar atılıyor. 2035 yılından itibaren Avrupa Birliği üyesi ülkelerde satılacak tüm yeni otomobiller ve hafif ticari araçlar sıfır emisyona sahip olacak. Yani o gün geldiğinde bu ülkelerde benzinli ve dizel motorlu sıfır otomobil satışı yapılamayacak.yorumunu yaptı.

Ekici sözlerini şöyle tamamladı:

Türkiye’nin de hareketlilikte elektrifikasyona hızla hazırlandığını görüyoruz. Yerli elektrikli otomobilimiz Togg’un yollarda olması ve şarj istasyonlarının sayısının her geçen gün artması bu yolda atılan değerli adımlardan bazıları. Elektrikli otomobillerin ülkemizde yaygınlaşmasında Togg’un değerli bir rol oynayacağı yadsınamaz bir gerçek.
Araç kiralama segmenti, müşterilerinin talepleri doğrultusunda Togg ve diğer elektrikli araçları da filosuna mutlaka dahil edecektir. Kiralama rotası sayesinde tüketiciler, ilk maliyet ve ikinci el fiyat belirsizliği riski olmadan makul aylık kira ödemeleri ile elektrikli araçlara sahip olabilecekler. Gelecekte güç tasarrufu daha da öne çıkacak; Şirketler sürdürülebilir teknolojilere daha fazla yatırım yapacak ve biz de kademeli olarak hem paylaşım hem de kiralama segmentinde tamamen elektrikli ve ardından otonom araçları kullanacağız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu