Ekonomi

Tesla, mahkeme kararının ardından Musk’ın maaşı için hissedar oylaması istiyor

Tesla Inc. (NASDAQ:TSLA), CEO Elon Musk’ın daha önce Ocak ayında bir Delaware mahkemesi tarafından geçersiz kılınan 56 milyar dolarlık tazminat paketine ilişkin bir hissedar oylaması önerdi. Elektrikli araç üreticisi, prosedürel kusurları düzeltmek ve anlaşmayı eski haline getirmek için Delaware şirketler hukukunun az bilinen bir bölümünü kullanmaya çalışıyor.

Şirketin menkul kıymetler dosyasında bu hamle “yeni” olarak tanımlandı ve Delaware hukukunun bu stratejiyi nasıl yorumlayacağı konusundaki belirsizlik kabul edildi. Oylamayı onaylayan özel yönetim kurulu komitesi, yasal sonucu tahmin edemediklerini itiraf etti.

Paketi ve yönetim kurulunun Musk ile müzakerelerde bağımsız olmamasını eleştiren Delaware Şansölyesi Kathaleen McCormick’in kararına yanıt olarak Tesla endişeleri gidermek için adımlar attı. Bağımsız bir direktör olan Kathleen Wilson-Thompson, 2018 ücret anlaşmasını gözden geçirerek hissedar çıkarlarıyla uyumunu değerlendirdi.

Ayrıca Tesla, hissedarlara McCormick’in bulguları ışığında paketi yeniden gözden geçirme ve onay sonrası teklife itiraz etmek için 120 günlük bir süre tanıma fırsatı sunuyor.

Hukuk uzmanları, Tesla’nın başvurduğu hükmün, önemli mahkeme kararlarını bozmak için değil, genellikle küçük yönetim kurulu hataları için bir çare olduğunu belirttiler. Şirket yeni bir tazminat paketi önermedi ya da orijinal anlaşmayı yeniden değerlendirmek üzere yeni danışmanlar görevlendirmedi.

Hissedarların öneriyi onaylaması halinde, ispat yükümlülüğünü davacılara kaydırarak Musk’ın Delaware Yüksek Mahkemesi’ne yapacağı temyiz başvurusundaki pozisyonuna fayda sağlayabilir.

Ancak bu hamle hissedarların ek dava açmasına da yol açabilir. Tulane Üniversitesi’nden Ann Lipton, geçmişteki başarılar için yapılan ödemelerin onaylanması olasılığına şüpheyle yaklaştığını ifade ederek, bunun şirket varlıklarının kötüye kullanılması olarak görülebileceğini öne sürdü.

Teklif, hissedar oylarının yönetim kurulunun güvene dayalı görev ihlallerine ilişkin yargı bulgularını geçersiz kılma kabiliyeti hakkında daha geniş soruları gündeme getiriyor. Böyle bir senaryo için yasal emsaller şu anda oluşturulmamıştır ve Tesla’nın yaklaşımının sonucunu belirsiz bırakmaktadır.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu